Deprem sonrası çocuklar ile neler yapılabilir?
'Deprem sonrası çocuklar ile neler yapılabilir?'
Tüm afetlerde; kriz durumlarında olduğu gibi çocuklarımıza bu dönemde yaklaşırken oksijen maskesi kuralını hatırlamalıyız. Yani öncelikle kendimiz sakinleşmeli, korkularımızı giderecek şekilde düzenlenmiş olarak kendimizle ilgilendikten sonra çocuğa bakım verme rolüne gitmeliyiz. Deneyimlediğimiz yoğun duygular sinir sistemimizi etkilediği için tetiklemiş ve kaygılı olmamız çok normal. Hiçbir şey olmamış gibi çocuklara rol yapmamalıyız.
Peki neler yapmalıyız?
- Yaşına uygun gerçekçi, net ve basit açıklamalar yapmalıyız, hafifleştirmek ve gizlemekten kaçınmalıyız. Örneğin; “Evimiz sallandı,bende çok korktum. Deprem tehlikelidir, yetişkinlerde korkabilir.”
- Depremi anlatırken durumu somutlaştıracak şekilde tasvirlerde bulunulabilir. “Bugün oyun oynarken aniden ev böyle sallandı. (Bir elinizi sallayarak) İkimizde korktuk, şimdi güvendeyiz ve ben yanındayım. (Sarılabiliriz!)
- Çocuğa güvende olduğunu ve evde gerekli güvenlik tedbirlerinin alındığını anlatmak ve göstermek faydalı olacaktır.
- Mutlaka duygularını konuşmaya teşvik etmeliyiz. Aniden sallandık ne hissettin? Korktun mu? Korkunca vücudunun neresinde bir değişiklik oldu? Kalbin hızlandı mı? vb. örneklerle duygularını isimlendirmek ve sürecin anlaşılıp çocuğun rahatlaması için çok önemlidir.
- Konuşmayı sevmeyen çocuklar için ise; olay anını ve duygularını çizmesi de duygusal düzenleme için bir araç olabilir.
- En önemlisi ise; çocukla oyun oynayarak duyguların dışavurumunu sağlamak ve sinir sistemini rahatlatmak mümkündür. Depremi canlandıran oyunlar oynarsa çocuk koruyucu bir dil geliştirmeden sadece eşlik etmeliyiz. Ayrıca bu dönemde kamp, çadır, kaçma-yakalama oyunları oynanabilir.
- Kriz sonrası mutlaka çocukla bolca temas içeren sarılmaları arttırmalıyız. Şefkatle yaklaşmalı, bebeksi yaklaşımları arttıysa ihtiyacına yönelik davranmalıyız. Deprem sonrası elbette medya kullanımına dikkat etmeli, yanında yaşına uygun olmayan deprem haberlerini izlememeli/ izletmemeliyiz.
Uzm. Psk. Aliye KARAŞAHİN
1989 yılında İstanbul’da doğdum. İlkokulda birinci sınıftan üçüncü sınıfa atlayarak ilkokul öğrenimimi 4 senede bitirdim. Büyükçekmece Lisesi’ni üç sene boyunca birincilik alarak tamamladım. Lisans eğitimimi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde, yüksek lisans eğitimimi ise; İstanbul Arel Üniversitesi’nde Psikoloji bölümünde tamamladım. Ayrıca Fatih Üniversitesi Aile Danışmanlığı Eğitimini tamamladım. Lisansta anti psikiyatri konulu tez çalışmam yüksek lisansta ise kişilik bozuklukları ve kendini gerçekleştirme konularını içeren tezlerim bulunmaktadır. Halen İstanbul Psikodrama Enstütisi’nde üst aşama psikodrama öğrencisiyim.
Kültür Üniversitesi’nden Sınıf Yönetimi, Lions Quest’ den Temel Yaşam Becerileri Eğitimi, İstanbul Sanat ve Drama Merkezinden Yaratıcı Drama Eğitimleri aldım. Klinik ve Adli Psikoloji Derneği kurucu üyesiyim.
EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) Terapi, Uygulamalı İleri Hipnoz, Oyun Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Grup Terapi, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi,Duyu Bütünleme Eğitimi, Psikanaliz ve Psikodinamik Psikoterapi Eğitimi ,Cinsel Terapi, Sanat Terapi, Doğuma Hazırlık ve Doğum Psikologluğu Eğitimi, Psikodrama, Gelişim ve Projektif Testler (GoodEnough Harris İnsan Çiz Testi, Porteus Labirentleri Testi Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE), Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi, Gesell Gelişim Testi, Metropolitan Okul Olgunluk Testi, Peabody Resim Kelime Tanıma Testi, BeierCümle Tamamlama Testi, Benton Görsel Bellek Testi, Catell 2A Zekâ Testi, Catell 3A Zekâ Testi) aldım.
Mimar Sinan Özel Okulları, Avrupa Koleji,Avrupa Kent State Koleji, Vizyon Koleji okullarında psikolojik danışmanlık ve rehber öğretmenlik görevi yaptım. İlkfiliz Anaokulunda psikolojik danışmanlık hizmeti verdim. Şuan AİKA okulları Florya şubesine danışmanlık veriyorum.
Çalışma Alanları
- Yetişkin Panik Atak,
- Depresyon,
- Travma, Obsesif-Kompulsif Bozukluk (Takıntılar ve Tekrarlar),
- Özgüven ve Özsaygı Kayıpları,
- Öfke Kontrolü,
- İlişkide Bağımlılık/ İlişki Sürdürememe
- Kaygı Bozuklukları
- Kayıp ve Yas
- Çocuk ve Ergen
- Oyun Terapisi,
- Çocuk Odaklı Aile Terapileri
- Çocukluk Çağı Sorunları (Gece korkuları, kardeş kıskançlığı, okul fobisi, uyumsuzluk, öfke nöbetleri, alt ıslatma vb.)
- Davranış Bozuklukları
- Ergenlik Dönemi Ruhsal Sorunları
- Obsesif-Kompulsif Bozukluk (Takıntılar ve Tekrarlar)
- Uyguladığı Testler
- Metropolitan Okul Olgunluk Testi,
- Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi,
- Porteus Labirentleri,
- Goodenough Bir İnsan Resmi Çiz Testi,
- Benton Görsel Bellek Testi,
- Bender Gestalt Görsel-Motor Algılama Testi,
- Peabody Resim Kelime Testi,
- Kent Egy Testi,
- Cattel Zeka Testi,
- D2 Dikkat testi
- C.A.T (Çocuklar için algı testi)
- Louisa Duss Psikanalitik Öykü Testi
Diğer Yazılar